Diensten

In aanvuling op goede software en hardware is een goede antivirus en een (cloud) back-up eigenlijk ook onmisbaar. Start uw pc niet meer op en had u toch geen back-up ? Dan kunnen we de verloren gewaande foto's of documenten wellicht nog redden. Een oude pc achter de hand houden voor noodgevallen kan ook nuttig zijn.

Bitdefender antivirus

Is de licentie van uw bestaande antivirus verlopen, is hij te traag, krijgt u er teveel reclame van of bent u er niet tevreden over ?
Pravis-ERP is ook verdeler van Bitdefender Endpoint Security. Voor een klein bedrag per maand en per computer is uw pc of laptop beveiligd tegen virussen en ransomware. Firewall mogelijk. Installatie kan vanop afstand via TeamViewer.
Vraag info via Contact.

Back-up lokaal en/of "in the cloud"

Een lokale back-up is altijd aangewezen. Met de combinatie externe schijf + een (gratis) back-upprogramma bent u al grotendeels beveiligd tegen "per ongeluk" wissen van gegevens. Een hacker of een giftige e-mail(bijlage) kan echter alsnog schade aanrichten.

Voor lokale back-ups kunt u beroep doen op externe harde schijven of een NAS (Network Attached Storage). Zie bij Hardware.

Voor extra gemoedsrust kunt u back-upruimte "huren" voor uw belangrijkste gegevens, bijvoorbeeld bij Cherub Online Backup. Meer info op aanvraag.

Redden van gegevens / herinstallatie

Geen beeld meer ? Of wel beeld, maar start Windows niet meer door ? Wellicht kunnen we de gegevens (foto's, video's en documenten) nog redden door ze op een usb-stick of externe schijf te zetten. We kunnen het altijd proberen.

Ook voor aankoop van een nieuwe pc of laptop, of voor herinstallatie van Windows op een toestel met kuren, kunnen de gegevens zo eerst bewaard worden (als u geen back-up gemaakt had).

Chromium - Linux - Android op oude pc ?

Hebt u nog een oude laptop of pc met Windows XP of ouder die stof ligt te vergaren ? In veel gevallen is het mogelijk om die een tweede leven te geven door er een alternatieve besturing op te zetten, zoals Chromium, Linux of zelfs Android.

* Met Chromium of met ChromeOS Flex gaat uw oude laptop zich gedragen als een Chromebook. Snel en licht, met enkel Chrome als browser. In sommige gevallen (indien de hardware compatibel is) zijn ook Android apps mogelijk uit de Play Store.
* Met Linux kan er in principe ook meer gedaan worden dan surfen, bijvoorbeeld fotobewerking, tekstverwerking, spreadsheets...
* Met Android gaat uw oude laptop op een Android-tablet lijken.

Afhankelijk van (1) uw wensen en (2) de mogelijkheden die uw oud toestel aanvaardt, kan één van deze opties worden geïnstalleerd. Chromium werkt direct van een usb-stick, daarvoor hoeft de originele inhoud en Windows zelfs niet verwijderd te worden.